تراز و رتبه کنکور یکی از مهمترین فاکتورهای قبولی داوطلبان در کنکور است. در واقع میتوان گفت که تراز در کنکور، ارزش نتیجه کنکور داوطلبان را مشخص میکند. تراز کنکور میتواند سطح علمی تمامی داوطلبان را به صورت دقیق در کارنامه کنکور داوطلب مشخص کند. شما میتوانید با استفاده از تراز و رتبه کنکور سطح علمی تمامی شرکتکنندگان در کنکور سراسری را مقایسه کنید. برای هر سوال در کنکور سراسری یک امتیاز داده میشود. این بدین معنی است که با در نظر گرفتن تعداد و ارزش هر سوال که داوطلب به آن پاسخ میدهد، یک امتیاز در نظر گرفته میشود. این امتیاز، تراز کنکور است و برای مقایسه سطح علمی داوطلبان مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از نکاتی که حتما باید به آن توجه داشته باشید تفاوت بین رتبه و تراز کنکور است. رتبه کنکور ترتیب بین داوطلبان را در آزمون سراسری نشان میدهد. بنابراین رتبه تنها ترتیب سطح علمی داوطلبان و دانشآموزان را مشخص میکند. این نکته را در نظر داشته باشید که رتبه تفاوت سطح علمی را دانشآموزان را به طور دقیق مشخص نمیکند.
تراز با دقت بسیار بالا میتواند سطح علمی داوطلبان و دانشآموزان را با یکدیگر مقایسه کند. هر سوال در کنکور سراسری از ارزش خاصی برخوردار است. داوطلبان با توجه به این که پاسخگو کدام سوال هستند ترازهای متفاوتی را کسب میکنند. بنابراین رتبه، ترتیب داوطلبان را نشان میدهد اما تراز تفاوت سطح علمی بین داوطلبان را مشخص میکند.
رتبه نهایی داوطلب به هر میزانی که پایینتر باشد، عدد مناسبی است و این عدد نشان میدهد که داوطلب عملکرد خوبی در کنکور داشته است. اگر تراز داوطلب در کنکور سراسری بالاتر باشد، عدد مناسبی است و نشان میدهد که داوطلب در مقایسه با سایر داوطلبان عملکرد بهتری داشته است.
تراز داوطلبان به سطح دشواری سوالات نیز بستگی دارد. سازمان سنجش برای تمامی سوالات آزمون سراسری یک سطحبندی مشخص دارد. این سطحبندی سوالات را به سه دسته ساده، متوسط و دشوار تقسیم میکند. داوطلبانی که به سوالات با سطح دشوار پاسخ درستی میدهند تراز بالاتری کسب میکنند. بنابراین تراز، رتبه داوطلب را مشخص میکند نه درصد سوالاتی که داوطلب پاسخ داده است. اگر میخواهید بدانید تراز و رتبه کنکور چگونه محاسبه میشود باید مراحل زیر را دنبال کنید:
نمره خام داوطلبان در کنکور به صورت درصد بیان میشود. برای محاسبه نمره خام در کنکور باید تعداد پاسخهای صحیح، پاسخهای غلط و تعداد کل سوالات را در نظر بگیریم. همان طور که میدانید برای پاسخهای اشتباه نمره منفی در نظر گرفته میشود. پاسخهایی که داوطلب در کنکور سراسری به آنها پاسخ درست داده است با ضریب ۳ در نظر گرفته میشود.
کمترین نمره خام در کنکور سراسری برابر با ۳۳/۳۳- درصد است. این بدین معنی است که داوطلب به تمامی سوالات پاسخ اشتباه داده است. بیشترین نمره خام نیز در کنکور سراسری ۱۰۰ درصد است. این بدین معنی است که داوطلب تمامی سوالات را به درستی پاسخ داده است.
نمره تراز برای هر درس به صورت جداگانه محاسبه میشود. نمره تراز هر درس یک عدد است که ما بین ۰ و ۱۰۰۰۰ قرار دارد. خب اگر بخواهیم نمره تراز برای هر درس را به صورت جداگانه حساب کنیم، ابتدا نمره خام برای هر درس را حساب کنید.
ضریب درسهای عمومی در تمامی رشتهها
برای تمامی درسها ضرایب مختلفی وجود دارد. این بدین معنی است که اگر میخواهید نمره تراز برای هر درس را به دست آورید باید ضریب آن درس را بدانید.
مرحله سوم برای محاسبه تراز کنکور، محاسبه تراز کل است.
تراز کنکور در آزمون سراسری اهمیت بسیار زیادی دارد. شما با استفاده از این تراز متوجه میشوید چه نمرهای در درسها کسب کردهاید. همان طور که متوجه شدید تراز در کارنامه کنکور اهمیت زیادی دارد. بنابراین باید سعی کنید نمره تراز درسها را در کنکور افزایش دهید. ما در ادامه مطلب راههای افزایش تراز کنکور را به شما توضیح میدهیم.
پاسخ این سوال به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد. ما در این قسمت مهمترین عواملی که موجب افزایش یا کاهش تراز کنکور میشوند را به شما معرفی میکنیم:
تعداد داوطلبان در میزان تراز کنکور دخالت دارد. اگر در رشتهای شرکت میکنید که تعداد داوطلبان در آن کمتر است، تراز کنکور نیز در این رشته برای شما پایین خواهد بود.
یکی دیگر از عوامل سطح علمی داوطلبان است. اگر سطح علمی داوطلبان بالا باشد، کسب تراز بالا کمی دشوارتر است. اگر میخواهید تراز بالایی در کنکور سراسری کسب کنید باید تمامی درسها را با دقت زیاد مطالعه کنید.
اگر میخواهید تراز بالایی در کنکور سراسری داشته باشید باید ساعات مطالعه خود را افزایش دهید. زمانیکه داوطلب مطالعه خود را بیشتر و بهتر میکند شانس بیشتری برای موفقیت در کنکور سراسری دارد. برای افزایش تراز کنکور مطالعه تمامی درسهای عمومی و تخصصی را در اولویت قرار دهید.
حل تستهای کنکور در سالهای اخیر یکی از مهمترین روش های افزایش تراز در کنکور است. اگر میخواهید رتبه مناسبی در کنکور کسب کنید باید به سراغ تست های کنکور بروید و آنها را حل کنید. این کار موجب میشود که تسلط بیشتری در مباحث و مفاهیم کنکور داشته باشید و از طرفی دیگر با نوع سوالات نیز آشنا میشوید.
یکی از موارد مهمی که برای افزایش تراز کنکور باید به آن توجه کنید، برنامهریزی مناسب است. شما باید با توجه به برنامهریزی دقیق و منظم تمامی درسها را مطالعه کنید. شما بدون داشتن یک برنامهریزی منظم نمیتوانید در این مسیر موفق شوید. برای تمامی درسهای عمومی و تخصصی زمان مشخصی را برای مطالعه برنامهریزی کنید. استراحت کافی داشته باشید و در کنار آن برای کنکور آماده شوید.
کتاب درسی یکی از مهمترین منابع درسی برای داوطلبان در کنکور است. داوطلبان باید در کنار مطالعه کتاب درسی خود به فکر منابع آموزشی مناسبی نیز باشند. این نکته را در نظر بگیرید که شما نیازی به مطالعه صدها منبع آموزشی ندارید. شما میتوانید یک منبع آموزشی را انتخاب کنید که در مقایسه با سایر منابع کاملتر باشد. اگر میخواهید تراز در کنکور بالایی داشته باشید از منابع مناسبی استفاده کنید.
یکی دیگر از نکاتی که برای کسب نمره تراز بالا باید به آن دقت داشته باشید، جمع بندی کنکور است. شما باید در مدت زمان مشخص تمامی درسهای عمومی و تخصصی را جمع بندی کنید. بهترین زمان جمع بندی کنکور یک ماه تا زمان کنکور سراسری است. خلاصهنویسیهای خود را مطالعه کنید و نکات مهم را یادداشت کنید. شما میتوانید با جمع بندی مطالبی که یادداشت کردهاید تراز بالایی در کنکور کسب کنید.
زمانی که تستهای کنکور سراسری را حل میکنید شناخت خوبی از سوالات به دست میآورید. سوالاتی که به آنها پاسخ صحیح میدهید نقاط قوت شما هستند. شما باید مفاهیم این سوالات را به سادگی و در یک زمان کوتاه مطالعه کنید زیرا آنها را کاملا یاد گرفتهاید. اگر میخواهید تراز کنکور خود را افزایش دهید باید نقاط قوت خود را تقویت کنید.
سوالاتی را که جواب آنها را نمیدانید یا پاسخ اشتباه به آنها دادهاید نقاط ضعف محسوب میشوند. شما باید این سوالات را با دقت زیادی مطالعه کنید زیرا آنها را به خوبی متوجه نشدهاید. اگر به دنبال یک تراز مناسب در کنکور سراسری هستید باید نقاط ضعف خود را بهتر کنید و به دنبال سوالاتی باشید که پاسخ آنها را نمیدانید.
آزمونهای شبیه ساز نقش مهمی در موفقیت دانشآموزان و داوطلبان دارند. داوطلبان میتوانند با استفاده از آزمونهای شبیه ساز کنکور با حال و هوای کنکور آشنا شوند و تراز هر درسی را به راحتی محاسبه کنند. اگر به دنبال افزایش تراز نمره در کنکور هستید حتما در آزمونهای شبیه ساز کنکور شرکت کنید.
بیشتر بخوانید: انتخاب رشته دانشگاه آزاد
حتما میدانید خیلی از داوطلبان بدون آمادگی در کنکور حضور پیدا میکنند. بنابراین جمعیت داوطلبان کنکور سراسری بطور متوسط، خیلی ضعیفتر از داوطلبان با انگیزه شرکت کننده در آزمونهای آزمایشی معتبر است که در این درس تقریباً درصد یازده را کسب نمودند بنابراین تناسب بستن هم کار درستی در این روش نیست.